Over Stadsklassen

Een zeer gesmaakte erfgoedtweedaagse voor scholen

In 2006 organiseerde Leuven voor de eerste keer Stadsklassen. Het nieuwe concept, een actieve erfgoedtweedaagse in de stad, biedt een variant op de befaamde bos-, zee- of sneeuwklassen.

Via workshops, ontdekkingstochten, verhalen en ervaringsgerichte activiteiten in verrassende locaties grasduinen leerlingen in de fascinerende geschiedenis van de stad aan de hand van het bewaarde erfgoed. Op die manier kunnen ze niet alleen genieten van het indrukwekkende cultuurpatrimonium, maar krijgen ze ook inzicht in de evolutie van de stad.

Stadsklassen Leuven was meteen een succes en wordt sinds 2006 tweejaarlijks georganiseerd door de erfgoedcel, M en het Stadsarchief van  Leuven.
De Stadsklassen zijn gericht op de derde graad basisonderwijs.

Thema middeleeuwen

  
 

 

De Leuvense Stadsklassen  laten de deelnemende leerlingen kennismaken met Leuven uit de periode van de late middeleeuwen. Tussen 1200 en 1500 groeide Leuven uit tot stedelijk centrum en werd ze de “beste stad van Brabant”. Monumenten, collecties en verhalen van en over de (late) middeleeuwen in Leuven wekken deze boeiende periode terug tot leven.
’s Avonds is er voor alle deelnemers een middeleeuws banket. Daarna begeleidt een fakkeltocht iedereen richting slaapplaats, in de plaatselijke jeugdherberg.